Entitats en xarxa - Portal d'Entitats de Balaguer - Agenda

 

Cercador

(dd/mm/aaaa)

Agenda

Acte

15/02/2019
Conferèn - col·loqui
MANUEL GIRONA I LA CONSTRUCCIÓ DEL CANAL D'URGELL

Es tracta de la xerrada “Manuel Girona i la construcció del Canal d’Urgell” a càrrec de la doctora en història per la Universitat de Barcelona, Lluïsa Pla, autora del llibre “Els Girona. La gran burgesia catalana del segle XIX”.


A mitjans del segle XVIII, va establir-se a Tàrrega, procedent de Reus, la família Girona, que va obrir una botiga de teles a la capital de l’Urgell. Tres generacions més tard, d’aquell negoci sorgiria el grup inversor més important de la burgesia catalana del XIX. La historiadora de Bell-lloc Lluïsa Pla n’ha seguit el rastre.


No són tan coneguts com els Güell, per citar un cognom paradigmàtic de la gran burgesia catalana del segle XIX, però els Girona, de Tàrrega, eren encara més importants.

Lluïsa Pla va dedicar la seva tesi doctoral a aquesta família i d’aquella investigació “gairebé detectivesca” ha sorgit el llibre “Els Girona. La gran burgesia catalana del segle XIX “. Els Girona van fer possible la construcció del canal d’Urgell, la línia fèrria Barcelona-Saragossa, van ser impulsors del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, van crear el primer banc modern de l’Estat, van construir la seu central de la Universitat de Barcelona...


Amb aquesta xerrada es vol fer una introducció a la construcció del canal d’Urgell que és molt present a la novel·la “Els Llops” de Francesc Puigpelat, alhora que servirà com a prèvia a la visita que es farà el diumenge 17 de febrer a la Casa Canal de Mollerussa.


Lloc: 
Museu de la Noguera
Balaguer

Horari: 
20:00

Organitza: 
973 44 51 94
Imparteix: 
Lluïsa Pla

Preu: 
Gratuït

Iniciativa promoguda per: Ajuntament de Balaguer Patrocinat per: Diputació de Lleida
ClicPortal