Entitats en xarxa - Portal d'Entitats de Balaguer - Agenda

 

Cercador

(dd/mm/aaaa)

Agenda

Acte

26/04/2019
Conferèn - col·loqui
TEMPS, MUNTANYA I PERILLS METEREOLÒGICS
Presentació del llibre “Tres nits de Torb i un cap d’any”

El Centre Excursionista de Balaguer te el plaer de contar amb el Jordi Cruz del Servei Metereològic de Catalunya el qual ens explicarà com interpretar el temps i els diversos fenomens metereològics que ens podem trobar en les nostres sortides a la muntanya. Posterior a la xerrada tindrem la presentació del seu llibre "Tres nits de Torb i un cap d'any".


Durant els darrers dies de l’any 2000, un dels pitjors episodis de torb –una ventada que aixeca la neu i impedeix la visibilitat– que es recorden al Pirineu català va provocar la mort de 12 persones al voltant del cim del Balandrau, al Ripollès. El meteoròleg Jordi Cruz reconstrueix els fets que van passar entre el 30 de desembre i els primers dies de gener en el llibre ‘3 nits de torb i 1 Cap d’Any’.


A través de diversos testimonis, el meteoròleg aconsegueix relatar les complicacions amb les quals es van trobar vuit esquiadors, quatre escaladors i sis excursionistes durant aquells dies, dels quals només van aconseguir sobreviure sis.Les dures condicions meteorològiques de la nit entre el 30 i el 31 del 2000, amb torb que va provocar sensacions tèrmiques que van superar els 20 graus sota zero van endur-se la vida de 12 persones, algunes dels quals amb experiència amb cims com els de l’Himàlaia o els Alps, que, desorientades, no van poder trobar refugi i van morir per hipotèrmia.El llibre, a més de narrar els tràgics fets de forma detallada i rigorosa, posa també l’accent en la importància de la prevenció a la muntanya.


 


Lloc: 
Edifici Lapallavacara
C/ Pintor Francesc Borrà 19
Balaguer

Horari: 
20.30

Organitza: 
Centre Excursionista de Balaguer
Imparteix: 
Jordi Cruz (Servei Metereològic de Catalunya)

Preu: 
Gratuït

Iniciativa promoguda per: Ajuntament de Balaguer Patrocinat per: Diputació de Lleida
ClicPortal